30 day Gallon of Water challenge

“Jezus, dat is ook saai”, was een van de meest gehoorde reacties op mijn 30 day Gallon of water challenge. 30 Dagen lang alleen maar water drinken en ten minste 3.78 liter (een gallon) per dag. Wat een onzin. Alleen maar water drinken is juist goed voor je.

Voor deze challenge vroeg ik mij af wat voor effect heeft het op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid als je alleen maar water drinkt. Alle drankjes die wij standaard drinken zoals: koffie, thee, wijn, bier, melk en frisdrank zijn onnatuurlijk en geven bepaalde stimulansen. Hoe voel je je als je al deze dingen tegelijkertijd wegneemt?

De effecten op lichaam en geest

Na eerdere challenges schreef ik al over de effecten en gezondheidsvoordelen van geen koffie, geen toegevoegde suikers en geen alcohol. Daarom probeer ik hier specifiek in te gaan op de effecten van alleen maar water drinken.

Slapen als een roos

Het meest opvallende tijdens deze challenge was een betere nachtrust. Ik voelde mij meer uitgerust en had bovendien het gevoel dat ik minder slaap nodig had om te herstellen. Na een week of twee was er bijvoorbeeld een werkweek waarin ik 5 dagen achter elkaar voor mijn wekker van 7 uur wakker werd. Kortom, water drinken zorgt ervoor dat je slaapt als een roos.

Doordat ik uitgerust wakker werd, stond ik ’s ochtends vroeg al vol energie in de sportschool. Dit positieve gevoel zette zich eigenlijk gedurende dag voort, waardoor ik mij mentaal goed voelde.

Plaspauze

Iets wat niet als een grote verrassing gezien kan worden is dat je veel en veel meer naar de wc moet. Soms wel 4 keer in een uur. Daarom is het handig om je waterinname slim over de dag in te nemen. ’s Avonds naar de voorstelling van Javier Guzman? Dan ’s ochtends en ’s middags zeker al 3 liter water op hebben. En dit voor de voorstelling weer uitplassen.

 

Waarom 3.78 liter?

Eén op de drie Nederlanders drinkt minder water per dag de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Standaard wil ik zelf 2 liter per dag drinken + 1 liter extra als ik sport. Door extra water te drinken hoop ik bewustzijn te creëren in mijn eigen gedrag om voldoende water over de dag te drinken. De precieze hoeveelheid is alleen gebaseerd op de Engelse gallon. De ‘Gallon of Water’ challenge is een fenomeen waar al vele mensen aan hebben deelgenomen.

Alleen maar water tijdens de wintersport

Eind januari besloot ik spontaan om van 26 januari t/m 4 februari op wintersport te gaan. Nu denk jij natuurlijk meteen aan de après ski. Hoe doe je dat dan met alleen maar water? Helaas zat er niks anders op dan te wachten tot 31 januari, voordat de 30 dagen challenge erop zat en ik weer een eerste drankje mocht.

De eerste drankjes

Het eerste drankje was een shotje likeur 43 om half 9 ’s ochtends. Dat is wat je krijgt als je met studenten op wintersport gaat.

Gelukkig werd dat shotje snel gevolgd door een heerlijke Italiaanse espresso op de piste (ik kon de poederkoffie ’s ochtends echt nog wel even laten staan). 

Was het het waard?

Ja, het is het waard op 30 dagen alleen maar water te drinken. Naast de positieve gevolgen die ik zelf heb gemerkt op mijn nachtrust heeft water drinken andere positieve gevolgen. Het is goed om af te vallen, voor je botten en voor je huid. Het is alleen de grote hoeveelheid pitstops bij het toilet wil je niet iedere dag hebben.

Wat je uiteindelijk wil bereiken is dat je iedere dag voldoende drinkt. Dit is één van de makkelijkste manieren om gezond te blijven. Probeer het eens en kijk hoe je je voelt.