30 vreemden aanspreken: van een ongemakkelijke situatie in de trein naar leuke verrassende gesprekken

Volgens mij durf ik het niet. Het is best ongemakkelijk. Straks is diegene er niet van gediend. Wat ga ik in vredesnaam zeggen? Allemaal spookgedachten voor de challenge om 30 dagen lang iedere dag met een vreemde te praten. Welke beweegredenen heb ik dan om deze challenge te doen? Ik wil minder op mijn telefoon zitten, gemakkelijker mensen leren aanspreken en hen positief verrassen met een vriendelijk gesprek.

“Als je met vreemden praat, maak je prachtige onderbrekingen in het voorspelbare verhaal van jouw dagelijkse leven — en dat van hen”, Kio Stark (TED Talk, 2.5+ miljoen views)

Bijna gefaald

Dag 3. Ik ben de hele dag bij mijn ouders geweest en heb niemand anders gesproken. Slechts een treinrit van 30 minuten heb ik nog onder de mensen. Shit he, ga ik op dag 3 al falen? Nee, ik zoek iemand met een boek. Dan vraag ik wat diegene aan het lezen is. Een acceptabele vraag, lijkt mij. Op dat moment komt er een jongen van mijn middelbare school langsgelopen die ik al jaren niet heb gesproken. Hij moet met precies dezelfde trein. Op het laatste moment gered! Of toch niet?

We praten de hele rit bij tot het onderwerp komt op mijn 30 day challenges en ik hem vertel dat ik nog een vreemde aan moet spreken. Ik kan het niet maken om hem te laten zitten en ergens anders te gaan zitten, toch? Hij is echter heel positief over de challenges en moedigt mij aan om iemand aan te spreken. Daarop pak ik mijn spullen, beloof zo nog gedag te zeggen en ga tegenover een oudere dame even verderop zitten.

Stamelend zeg ik: “mag ik u misschien wat vragen?”. Zij neemt haar handtas op schoot en zegt: “dat hangt ervan af wat”. Oh mijn god, daar is de ongemakkelijkheid. “Nou, ik doe een challenge en daarvoor moet ik vreemden aanspreken”. Gelukkig pakt het goed uit en hebben we een super leuk gesprek over Nieuw Zeeland, golf, werk en vakanties. Na deze dag zijn er nog veel gesprekken geweest, geen enkele begon zo moeizaam als deze.

Waarom vreemden aanspreken

Voordat ik begon had ik eigenlijk geen idee waarom ik deze challenge ging doen. Het was iets wat in mijn hoofd zat, doordat ik anderen er wel eens over had gehoord. Het leek mij echt moedig. Mijn doel was om met willekeurige mensen gesprekken te hebben. Dus niet, zoals veel mannen vroegen, om vrouwen te versieren.

Wat blijkt? Het is echt enorm leuk om te doen. Daarnaast kunnen er andere voordelen aan zitten. Zo zou het aanspreken van vreemden leiden tot meer blijdschap en zou je er je voordeel mee kunnen doen door gesprekjes aan te knopen met vrouwen. In dit artikel worden nog 10 voordelen van vreemden aanspreken genoemd waaronder: meer zelfvertrouwen, meer assertiviteit en goed voor je netwerk. Kortom, er zijn voldoende redenen te bedenken om deze uitdaging aan te gaan.

De meeste dagen sprak ik onbewust  een vreemde aan

“Het enige wat ik deed was inhaken op wat er werd gezegd of ingaan op wat er gebeurde in de omgeving.”

Iedere dag sprak ik met onbekende: collega’s van een andere afdeling, de receptionist, een vrouw bij de kapper, de dames bij de fysio, mensen in barren en winkels en buren. Ik luisterde naar levensverhalen over kinderen, verhuizingen, met pensioen gaan, fysieke klachten en nog veel meer. Het enige wat ik deed was inhaken op wat er werd gezegd of ingaan op wat er gebeurde in de omgeving. In al die dagen ben ik slechts 1 maal volledig genegeerd. Uiteraard door iemand met een telefoon in zijn hand.

De angst die ik van te voren had was ongegrond. Zo kwam ik er in eerste instantie snel achter dat ik al regelmatig een gesprekje met een vreemde aankoop. Daarnaast is het minder moeilijk om te bedenken wat je gaat zeggen dan van te voren verwacht.  Tot slot, merkte ik dat het aanspreken van vreemden een leuk effect heeft: mensen zijn daadwerkelijk positief verrast.

Kortom, deze uitdaging was een groot succes. Het aanspreken van vreemden is niet iets wat daarom na 30 dagen weer stopt. Het is iets leuks wat je vooral moet blijven doen.


Ben jij er klaar voor om deze uitdaging aan te gaan? Laat je telefoon eens in je broekzak, gooi je verwachtingen overboord en haak in op wat er gaande is. Je bent gegarandeerd een nieuwe ervaring rijker.


Interessante challenge? Schrijf je in voor de nieuwsbrief (helemaal onderaan) en blijf op de hoogte van nog meer interessante challenges.

Eén gedachte over “30 vreemden aanspreken: van een ongemakkelijke situatie in de trein naar leuke verrassende gesprekken”

Reacties zijn gesloten.