Blauwe ballen bestaan: 98% van de mannen masturbeert en 2% liegt

“Waarom zou je het jezelf aandoen”? Dit was de meest gehoorde reactie op mijn ‘No Masturbating Challenge’. Geïnspireerd door de NOB-NOM challenge van Tim Ferriss besloot ik om 30 dagen lang niet te masturberen. Mijn conclusie? Mannen, leg lekker de hand aan uzelf. Maar doe het met mate.

Er hangt nogal een taboe omheen. Masturberen. Aftrekken. Fappen. Net als vrouwen die niet poepen zijn er geen mannen die niet masturberen. Hoelang is het geleden dat jij voor het laatst 30 dagen lang niet hebt gerukt? Nooit. Zoals een bekende grap luidt: 98% van de mannen masturbeert, de andere 2% liegt.

Waarom de No Masturbating challenge?

  1. Zelfbeheersing. Soloseks is een gewoonte. Hoe lastig is het om deze te breken? Kan ik mij goed blijven beheersen? Een sterke zelfbeheersing zal ook helpen bij het controleren van andere lusten in het leven zoals eten en drank.
  2. Testen wat voor effect het heeft op lichaam en geest. Zelf wilde ik de mogelijke voordelen onderzoeken. Zoals: toegenomen productiviteit, betere slaap, meer  creativiteit, meer inspiratie en meer spiergroei. Later kwam ik erachter dat er ook mogelijke nadelen zijn. Zo vergroot je met niet ejaculeren de kans op kanker.
  3. Kijken of deze challenge ervoor zorgt dat ik meer aandacht besteed aan daten. Het is lekker makkelijk om soloseks te hebben en geen moeite te doen om leuke mensen te ontmoeten. Daarom was ik benieuwd of ik nu meer aandacht zou besteden aan vrouwen.

Blauwe ballen bestaan

Op 18 november las ik in het NRC een interview met seksuologe Ellen Laan. Hier stond dat blauwe ballen niet bestaan. “als je een tijd geen (solo)seks hebt, krijg je ‘s nachts een zaadlozing”. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Zou mij dit overkomen deze maand?

Navraag deed leren dat dit op basis van anekdotisch bewijs was, voor zou kunnen komen bij jonge mannen en na ‘enkele maanden’. Er is geen systematisch onderzoek naar gedaan, want de meeste mensen hebben veel vaker dan dat orgasmes. Het kan dus voorkomen. Alleen, na een tijd stopt het lichaam gewoon met het aanmaken van nieuwe spermacellen.

Tijdens mijn empirische onderzoek leerde ik dat niet klaarkomen bepaalde effecten heeft op mannen. Aan het begin van de challenge moest ik wennen aan deze onthouding. Na vier dagen droomde ik bijvoorbeeld dat ik mijn challenge niet had gehaald. Daarna ging het een stuk makkelijker. Ik had niet meer het gevoel dat deze challenge moeilijk was. Echter, er veranderen wel dingen.

Je wordt energieker, oplettender en gaat meer op zoek. Meer testosteron is goed voor je. Je hebt meer aantrekkingskracht bij vrouwen, je hebt minder kans op verschillende ziektes en het is goed voor je brein. Maar mannen, meer testosteron heeft geen verband met Harvey Weinstein achtig gedrag. “Er is geen enkel bewijs dat mannen die zich schuldig maken aan grensoverschrijdend seksueel gedrag, meer testosteron hebben dan mannen die dat niet doen”.

Blauwe ballen bestaan. Zij het als eufemisme voor seksuele frustratie. Niet als daadwerkelijke aandoening. Het is niet de schuld van jouw toegenomen testosteron dat je je anders gaat gedragen, maar de schuld van je seksuele frustraties. Kan je hier niet mee omgaan? Leg dan lekker de hand aan jezelf. Niet aan een ander.

Hoe is het om langere tijd niet klaar te komen?

Mr Biggles weet hoe het is om langere tijd niet klaar te komen.

Mocht je helemaal geen seks hebben?

Jawel. Alleen soloseks was niet toegestaan. Partnerseks wel. Daardoor was de langste periode zonder ejaculeren 17 dagen.

Hoe ging het na de challenge?

aftrekken happy meme

Wat heb je geleerd van 30 dagen niet masturberen?

Deze challenge heeft mij geleerd dat niet masturberen een beroep doet op je zelfbeheersing. Daarnaast word je energieker, scherper en productiever. Je hebt meer aantrekkingskracht bij vrouwen of bent meer beschikbaar voor je partner. Keerzijde van de medaille is dat wanneer je te lang niet masturbeert sommige mannen zich inderdaad zullen gedragen als een Duracell konijn op steroïden. Naast dat je een vergroot risico op kanker kan je ook te opdringerig worden.

Ik denk dat een periode van enkele dagen niet masturberen optimaal is. Je benut de voordelen, maar hebt niet het risico ten prooi te vallen aan de nadelen. Beheers je dus af en toe als je wil een quick fix op Pornhub zoekt.

Mannen, leg de hand af en toe aan uzelf. Maar niet te vaak. Dit is voor iedereen de het beste.


Goed artikel? Schrijf je dan in voor de maandelijkse nieuwsbrief en ontvang maandelijks vette updates + een lijst met meer dan 100 ideeën voor 30 day challenges.

Bedankt voor je support