Een terugblik op één jaar en twaalf 30 day challenges

Hoe is het om een jaar lang challenges te doen? Je zou denken dat je hier op een gegeven moment ontzettend moe van wordt. Echter, juist het tegenovergestelde is het geval. Het geeft energie en leidt tot nieuwe inspiratie. Daarom blik ik in dit artikel terug op het afgelopen jaar. Wat was de tofste challenge? Van welke challenge heb ik het meeste geleerd? En, welke challenge zou ik iedereen aanraden?

De tofste challenge

Dit was iedere dag een vreemde aanspreken. Ondanks dat ik mijzelf niet verplicht had om lange gesprekken te voeren of bepaalde vragen te stellen was het alsnog een grote stap om vreemden aan te spreken. Waarom is dit het geval? Volgens mij hebben wij het gevoel dat we daar anderen mee lastig vallen. Of heeft het er meer mee te maken dat we niet zo goed weten wat we dan moeten zeggen? Wat de reden ook is, eigenlijk is het helemaal niet zo heel moeilijk. Het blijft iets magisch hebben voor de mens om iedere dag een vreemde aan te spreken. Daarom is het heel tof als je deze challenge weet te voltooien.

Meest leerzame challenge

De meest leerzame challenge was leven zonder toegevoegde suikers. Dit komt doordat ik vooraf vrijwel geen kennis had over toegevoegde suikers. Natuurlijk zijn er duidelijke producten met toegevoegde suikers zoals snoep, maar hoe zit dit met brood, vleeswaren en avondeten? Hierdoor heb ik veel moeten uitzoeken. Dan is het best schrikken als je erachter komt dat de gemiddelde Nederlander bijna 50kg suiker per jaar eet. Dit staat gelijk aan 5x de aanbevolen hoeveelheid.

Welke challenge zou ik aan iedereen aanraden?

Aan de beginnende challenger raad ik de 30 dagen zonder alcohol challenge aan. Waarom? Ten eerste, omdat het een challenge is die je direct kan beginnen zonder dat het je extra tijd kost. Ten tweede, is het een challenge waarbij je niet afhankelijk bent van anderen (vreemden aanspreken). Ten derde, is het niet iets wat je even kan vergeten om een dag te doen, zoals 30 minuten lopen. Hierdoor is het een simpele challenge om mee te starten. Echter word je door de sociale druk direct uitgedaagd om zelfbeheersing en discipline te tonen. Als je dit al niet volhoud dan weet ik zeker dat andere challenges nog veel lastiger gaan worden.

Na 12 challenges heb ik heel veel kennis opgedaan, heb ik een betere balans in het leven gevonden en heb ik toffe nieuwe dingen getest en geleerd. Het blijft enorm inspireren om challenges te doen. Het is voor de mij de ideale manier geworden om mijzelf te blijven ontwikkelen en doelen te halen. Als één ding lekker loopt, volgt het volgende vanzelf. Wat bedoel ik daarmee? Als je 30 dagen niet drinkt, ben je tevens eerder geneigd om meer te sporten. Daarom kan ik iedereen aanraden om een challenge te proberen.

Zie hier de complete lijst met mijn 30 day challenges tot nu toe.