10 redenen waarom je Feedly moet gebruiken en een stappenplan om direct aan de slag te gaan

Tot een jaar geleden las ik sporadisch interessante artikelen. Meestal stuurde iemand wat door of kwam het toevallig langs op Facebook. Zelf had ik geen idee waar ik moest beginnen met zoeken. Bovendien kost dit uitzoeken zeeën van tijd. Tot ik Feedly leerde kennen. Herken jij je in deze situatie? Of weet je van jezelf dat je meer zou willen lezen? Bijvoorbeeld over je vakgebied of je favoriete sport? Dan raad ik aan om verder te lezen.

Je herkent je in het bovenstaande probleem. Dat is positief. Het betekent namelijk dat je een behoefte hebt die momenteel niet op de juiste manier vervuld wordt. Daarom heb ik dit artikel geschreven. Aan de hand van 10 redenen wil ik je overtuigen om Feedly te gebruiken. Bovendien vind je hier een stappenplan om direct aan de slag te gaan.

Hoe blijf jij momenteel op de hoogte?

Dit zijn de manieren die ik het meest voorbij hoor komen:

 • Je hebt een aantal apps op je telefoon staan, zoals nu.nl of Techcrunch.
 • Je hebt een aantal websites in een document opgeslagen.
 • Je bookmarked artikelen of websites die je nog moet lezen.
 • Je schrijft je in voor nieuwsbrieven.
 • Je gebruikt je zoekgeschiedenis om de websites af te gaan die je wil volgen.

Al deze manieren hebben een aantal nadelen. Het is bijvoorbeeld lastig om erachter te komen welke website nieuwe artikelen heeft geplaatst, welke artikelen je al gelezen hebt en welke artikelen belangrijk zijn. Sterker nog, ik geloof dat het dermate lastig is dat het ontmoedigend werkt. Het gebrek aan overzicht is één van de oorzaken dat jij er te weinig mee bezig bent. Helaas blijken weinig mensen de oplossing te kennen: Feedly.

De 10 redenen waarom jij Feedly zou moeten gebruiken

  1. Al je bronnen op één plek. Je voegt de websites die jij wilt volgen toe en verliest nooit meer het overzicht.
  2. Sorteren per onderwerp. Je kunt de bronnen indelen in categorieën. Wil je nu alles lezen over koken? Lees dan alle sites die jij hebt toegevoegd in deze categorie.
  3. Altijd op de hoogte van nieuwe artikelen. Je markeert bronnen gemakkelijk als ‘gelezen’, waardoor je snel en overzichtelijk ziet welke bronnen nieuwe artikelen hebben geplaatst.
  4. De belangrijkste artikelen snel spotten. Doordat mensen artikelen ‘liken’, zie jij welke artikelen belangrijk zijn. Bovendien deelt Feedly de meest populaire artikelen in bij ‘Most Popular’.
  5. Een gemakkelijk te scannen structuur. Per bron zie je de titel en de eerste paar zinnen. Ideaal om te scannen en vervolgens de artikelen eruit te pakken die jouw aandacht trekken.
  6. Synchronisatie tussen apparaten. Je kunt de gehele dag door vanaf je laptop thuis, je mobiel in de trein en je computer op werk Feedly openen, zonder ooit het overzicht te verliezen.
  7. Artikelen opslaan. Wil je een artikel later nog eens lezen of bewaren voor later? Geen enkel probleem. Sla het artikel op met één klik op de knop.
  8. Creëer je eigen storyboard. Op een storyboard kun je artikelen verzamelen. Stel dat je bezig bent met een eigen onderneming en je artikelen over dit onderwerp wilt bewaren. Maak dan een storyboard aan en sla hier de artikelen op die je wil bewaren.
  9. Artikelen delen. Je kunt artikelen werkelijk overal delen, zoals via Facebook, LinkedIn, Pocket of e-mail
  10. Alle belangrijke functies zijn gratis!

Klinkt super! Maar wat is Feedly eigenlijk?

Feedly is een RSS (Really Simple Syndication) feed verzamel tool. Het verzamelt dus content van de websites die jij wil volgen. Hierdoor creëer jij je persoonlijke online informatievoorziening.

“Onthoud dat Feedly je leven makkelijker kan maken. Het tovert geen motivatie om te lezen tevoorschijn.”

Hoe gebruik ik Feedly? Een stappenplan.

Hieronder zal ik zo kort en duidelijk mogelijk een aantal stappen uiteenzetten om optimaal aan de slag te gaan met Feedly.

Stap 1: Maak een account op www.feedly.com. Bijvoorbeeld met je Gmail account of Facebook. Protips: bookmark ook meteen de website en download de app op je telefoon. Je kunt ook de Feedly for Chrome plugin toevoegen.

Stap 2: Begin met het toevoegen van een aantal sites. Je kunt letterlijk alles volgen. Websites over koken, sporten, leiderschap of de industrie waarin je werkzaam bent. Zie hiervoor “add content” links onderin. Mijn persoonlijke favoriet is ww.hbr.org. Voeg gelijk www.youngachiever.nl toe voor meer updates van mijn blog.

Stap 3: Categoriseer bronnen per onderwerp. Zelf hanteer ik momenteel de volgende categorieën: E-commerce, Business, Agile, Online Marketing, Lifestyle en Tech. Klik rechts bovenaan bij account op ‘organize my feeds’.

Stap 4: Start met lezen. Zelf werk ik regelmatig mijn Feedly weg. Het geeft een goed gevoel als je artikelen wegwerkt. Een beetje alsof je to-do’s af streept. Onthoud dat Feedly je leven makkelijker kan maken. Het tovert geen motivatie om te lezen tevoorschijn.

Hoe kom ik aan de juiste content?

Dit hangt af van waar jij in geïnteresseerd bent. Het makkelijkste is om bij ‘add content’ te zoeken met een hashtag (#tech, #seo, #marketing). Er staan al een aantal bekende categorieën voorgeselecteerd waar je gemakkelijk populaire bronnen kunt selecteren.

Een tweede mogelijkheid is via de ‘you might also like’ suggesties. Deze verschijnen rechts in het beeld naast de websites die jij hebt toegevoegd.

Heb je interesse in dezelfde categorieën als ik of goede toevoegingen? Laat het dan weten. Het toevoegen van content is een continu proces waar je niet in een paar minuten klaar mee bent.

Hoe zit het met de alternatieven?

Zoals je hebt gemerkt ben ik een groot fan van Feedly. En nee, zij hebben mij niet gevraagd om dit artikel te schrijven. Feedly werkt gewoon goed. Er zijn ook alternatieven op de markt, zoals InoReader. Op guidingtech.com wordt Feedly vergeleken met Flipboard, een ander alternatief.

De laatste tips

Tot slot een paar extra tips die ik je wil meegeven:

 • De grote schoonmaak. Je leest lang niet alles. Verwijder websites die je niet meer volgt. Anders raak je alleen maar gefrustreerd dat het niet lukt om alles te lezen.
 • Wees selectief. Sowieso is het een goed idee om niet alles te lezen.
 • Mark older than 1 week as read. Sommige bronnen (zoals Techcrunch) plaatsen heel veel artikelen. Het kan ook dat je Feedly een tijdje niet hebt bijgehouden. Dan is het onmogelijk om alles weg te werken. Markeer eerst alles ouder dan 1 week als gelezen, zodat je alleen de meest recente content hoeft te scannen.

De voordelen van Feedly zijn overweldigend. Je bespaart tijd. Je behoudt altijd het overzicht. Bovendien deel gelijk je nieuwe inzichten met je collega’s of vrienden. Feedly versterkt je persoonlijke ontwikkeling, maakt je een betere werknemer en geeft ook veel plezier. Daarom vind ik dat je Feedly zou moeten gebruiken.

Enjoy!

P.S. Ken je mensen die hier ook wat aan zouden hebben? Stuur het artikel dan door.

P.P.S. Goed artikel? Vergeet je dan niet op te geven onderaan aan te melden voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwe artikelen.