Ik moet = Ik mag

An idle mind is the devil’s workshop betekent dat wanneer je geen doel stelt, je afgeleid raakt en dus makkelijker ten prooi valt aan het begaan van een zonde. Oftewel, wanneer je geen doelen stelt ga je de verkeerde dingen doen. Hier herken ik mij in. Is dit wel terecht? Daarom stel ik in mijn volgende challenge deze gedachtegang ter discussie.

Moeten

Ik ben een enorm eigenwijze, zelfkritische en ambitieuze perfectionist. Van mijzelf moet ik extra uren draaien, ik moet boeken lezen en ik moet interessante websites bijhouden. Daarnaast moet ik gezond leven, sporten en doelen halen. Zonder twijfel heb ik last van de “fear of missing out”. Ik wil bij zoveel mogelijk dingen aanwezig zijn. Nu heb ik daarbovenop besloten dat ik iedere maand een challenge moet doen. Ik moet maar eens tellen hoe vaak ik iets moet van mezelf. Wanneer jij zelf ook perfectionistisch en ambitieus bent raad ik zeker aan om verder te lezen.

Wat gebeurt er wanneer je bovenstaande instelling combineert met mentale en fysieke tegenslagen? Je raakt langzaam opgebrand. Het is ging fout toen ik een operatie voor de boeg had en ik mijn baan was kwijtgeraakt. Ik voelde mij steeds vaker moe, verloor het overzicht en herstelde niet meer. Zelfs niet na lange nachten slapen. Mijn mindfulness challenge een maand eerder heeft onvoldoende geholpen. Daarom besloot ik dat het tijd was voor een rigoureuzere verandering.

Tijd voor verandering

Is dit wel mogelijk? Ja, dit is mogelijk! Natuurlijk moet ik gewoon naar werk. Het verschil zit in de momenten waarop je een relatief makkelijkere keuze hebt. Bijvoorbeeld, na een lange vermoeiende werkdag nog een boek lezen, sporten en koken of gewoon een keer eten halen en een serie kijken. Deze verandering bewerkstelligen is verdomd lastig. Twee tips die ik heel vaak heb herhaald: genoeg is genoeg en het IS al goed.

Het is deze gedachtegang die ertoe leidt dat je eerder tevreden bent. Je luistert beter naar jezelf. Bovendien, zijn er een aantal onderzoeken die aangeven dat even niks moeten leidt tot meer innovatie, meer creativiteit, betere strategische keuzes en dus een succesvoller leven. Paradoxaal genoeg is dat juist datgene wat ik probeerde te bereiken door meer en meer te doen. Door af te stappen van mijn “ik moet altijd” gedachtegang ben ik tevreden en gelukkiger geworden. 

Tijdens deze 30 dagen veranderde ik mijn instelling van ik moet naar ik mag. Door jezelf deze instelling aan te meten zul je zien dat je je steeds beter voelt. Dit komt doordat wanneer je nu iets extra’s doet, je daar trots op bent. Voorheen had je dit gezien als ‘normaal’, waardoor je dan ook niet tevreden zou zijn geweest. Een wezenlijk verschil in denken. Mocht je jezelf hierin herkennen doe er dan iets mee voor het te laat is. Door deze challenge heb ik de juiste richting gevonden om te herstellen van mijn opgebrande gevoel.