Luisterboeken: waarom mist meer dan 50% van de bevolking deze productiviteitstrend?

Lezen is één van de meest belangrijke skills voor een gelukkig, productief en succesvol leven. Waarom zeggen veel mensen dan dat zij hier niet aan toe komen? Ergens snap ik dit wel. Een aantal jaar geleden gold voor mij hetzelfde. Ik probeerde het wel. Alleen ik las het boek nooit uit. Vervolgens deed ik nog een paar hopeloze pogingen bij anderen boeken. Allemaal met hetzelfde resultaat. Dit jaar lees in ten minste 36 boeken. Dit heb ik mede voor elkaar gekregen door mijn 30 dagen luisterboeken challenge. Daarom pleit ik er in dit artikel voor dat meer mensen naar luisterboeken moeten luisteren.

43% van de bevolking van 12 jaar en ouder heeft ooit een luisterboek geluisterd*. Oftewel, meer dan de helft van de mensen heeft nog nooit geprobeerd om een luisterboek te luisteren. Daarbovenop komt dat ongeveer de helft van die mensen dit niet gedaan heeft in het afgelopen jaar. Waarom proberen mensen niet om een boek te luisteren? Dit snap ik niet. Het blijkt namelijk dat 86% van de mensen aangeeft weleens een boek te lezen. Er is iets wat mensen tegenhoudt: technologie, verandering, gevoel? Daarom leg ik hieronder uit wat ik heb geleerd van in 30 dagen 32,5 uur naar boeken te luisteren.

De voordelen van boeken luisteren ten opzichte van boeken lezen

 • Het is productiever. Je kunt het combineren met andere taken zoals rijden en koken.
 • Het vereist minder focus, waardoor het minder energie kost.
 • De stap om even een paar minuten te lezen is kleiner.
 • Je hoeft geen groot fysiek boek mee te slepen.
 • Luisteren op een tempo dat jij fijn vindt.

audiobooks

Het gevoel: boeken lezen vs. boeken luisteren

Boeken luisteren is niet hetzelfde als boeken lezen. Je hebt geen boek in de hand. Dit zorgt voor een andere beleving. Sommige mensen die ik sprak gaven aan dat dit voor hen de reden is waarom zij niet naar boeken luisteren. Tegen hen zeg ik: “zie het als een aanvulling op het lezen van boeken, niet als vervanging van”. Wat ik wel merk is dat men hierdoor soms een voorkeur heeft voor een bepaalde stijl boeken.

Er is iets wat mensen tegenhoudt: technologie, verandering, gevoel?

Fictie vs. non-fictie

Dit verschilt per persoon. Mijn mening is dat je vooral moet luisteren naar de genres die jij leuk vindt. Voor mij geldt dat ik het fijn vindt om fictie te lezen en non-fictie te luisteren. Bij non-fictie wil ik de lessen uit het boek halen. Dit kan op een productieve manier. Fictie lees ik meer ter ontspanning, waardoor ik het fijner vindt om een boek vast te hebben. Juist om even niet te productief bezig te zijn. Desalniettemin zijn er voldoende mensen die naar fictie luisteren ter ontspanning. Zo heb ik een vriendin die tijdens het autorijden in mum van tijd alle Harry Potter boeken heeft geluisterd. Zij gaf aan dat dit voor meer ontspanning zorgt voor en na het werken. Je komt er alleen maar achter wat voor jou werkt door het te proberen.

Ik wil het proberen, waar begin ik?

Er zijn behoorlijk wat alternatieven. Mijn advies is om een app op te telefoon te zetten. Met Storytel kun je 14 dagen gratis boeken luisteren en met Audible kun je één gratis boek proberen. Zelf maak ik nu nog steeds gebruik van mijn Storytel abonnement voor 10 euro per maand. Dit is vooral interessant wanneer je meer dan 1-2 boeken per maand luistert. Hoe Storytel precies werkt lees je in de review van de Consumentenbond.

Protip: Het hoeft geen ultra hardcore lezen te zijn. Als je het bij kan houden zet de snelheid dan op 1,25x of 1,5x. Dit maakt je productiever, maar houdt het wel leuk.

Conclusie: probeer eens een keer een luisterboek

Het leuke van deze challenge was dat ik het gemakkelijk kon combineren met andere dingen. Hierdoor heb ik productiviteitswinst geboekt, nieuwe ideeën opgedaan en kennis vergaard. Lees je helemaal nog niet, dan kun je misschien eerst eens proberen om meer boeken te lezen. Lees je liever gewone boeken? Zie het luisteren van boeken dan als een aanvulling op het aantal boeken dat jij leest. Ga je het proberen? Kies een boek in een genre wat jij leuk vindt. Het is mij zo goed bevallen dat ik deze 30 day challenge eigenlijk nooit meer ben gestopt.


Interessante challenge? Schrijf je in voor de nieuwsbrief (helemaal onderaan) en blijf op de hoogte van nog meer interessante challenges.


*Bij gebrek aan Nederlands onderzoek heb ik de Amerikaanse bevolking genomen.

Luisterlijst

 • Paula Hawkins – Het meisje in de trein
 • Ken Blanchard – De one minute manager en de apenrots
 • Brad Stone – The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon
 • Seth Godin – Purple Cow: Transform Your Business by Being Remarkable
 • Ken Blanchard – Wie heeft mijn kaas gepikt?
 • Stephen Covey – De achtste eigenschap

2 gedachten over “Luisterboeken: waarom mist meer dan 50% van de bevolking deze productiviteitstrend?”

Reacties zijn gesloten.