Hoe je erin kan slagen om je goede voornemen ‘meer lezen’ te laten slagen

Wat hebben succesvolle mensen gemeen? Ze lezen boeken. Veel boeken. Lezen is namelijk goed voor je ontwikkeling. Lees jij voldoende? In dit artikel vertel ik je waarom je meer moet lezen en hoe je dit voor elkaar kan krijgen.

“Lezen is voor je brein, wat sporten is voor je lichaam’ – Joseph Addison

Sinds 2013 stel ik mijzelf ieder jaar het doel om meer te lezen. Helaas lukte dit jarenlang niet. Hier baalde ik van, want ik wist dat lezen goed voor je is. Waarom is het dan zo lastig om dit voornemen te laten slagen?

Meer lezen is goed voor je

Lezen is goed voor je brein, je gezondheid en het helpt je in het echte leven. Door meer boeken te lezen merk je dat je creatiever en slimmer wordt. Zo gebeurt het mij regelmatig dat ik vraagstukken in het leven beantwoord door terug te denken aan boeken of door boeken aan te raden. Wil één van je vrienden een pizzeria openen? Laat hem dan eerst “The hard things about hard things” lezen. Maakt je vriendin zich druk over leven? Laat haar dan “The subtle art of not giving a fuck lezen”. Meer lezen is mijn nummer één tip voor iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen.

Tips om meer te lezen

Mijn eerste geslaagde 30 day-challenge was 15 min per dag lezen. De twee belangrijkste tips uit dit artikel zijn.

  1. Maak je doel meetbaar. Een hoofdstuk per dag. Een boek per maand. Of 36 boeken boeken per jaar. “Meer lezen” zal namelijk nooit voor voldoening zorgen. Een doel wat jij kan halen en haalt wel.
  2. Stap voor stap. Als het je nu niet lukt om boeken uit te lezen, begin dan eerst daar eens mee. Lees je al wel regelmatig, dan kun je een groter doel stellen.Je hoeft natuurlijk niet altijd per se een fysiek boek te lezen. Persoonlijk vind ik de volgende twee dingen fijn werken.

     

  3. Luisterboeken luisteren. Tijdens mijn luisterboeken challenge heb ik de informatie uit zes boeken weten te halen. Dit is een stuk minder intensief en tevens goedkopere manier om boeken te “lezen”. 
  4. Artikelen lezen. Niet alle waardevolle informatie staat in een boek. Zelf lees ik altijd alle artikelen op het gebied van Agile, E-commerce, Business & IT door constant mijn Feedly weg te werken. Dit is de perfecte oplossing wanneer jij meer interessante blogs en websites wil bijhouden.

In 2013 las ik mijn boeken niet uit. In 2015 las ik enkele boeken. In 2017 heb ik 35 boeken gelezen en houd ik dagelijks mijn Feedly account vol interessante blogs en websites bij. Verbeter je leesgewoonten. Committeer jezelf bijvoorbeeld aan een 30 day challenge om mee te beginnen en stel een concrete doelstelling. Je zult merken dat je na deze periode voldoende bewust bent gemaakt om de goede gewoonte vast te houden.

Mijn doelstelling voor 2018: 26 boeken lezen.

Benieuwd welke boeken ik lees? Neem dan een kijkje op Goodreads.com