Waarom podcasts in Nederland niet aanslaan

Voordat ik deze challenge begon vroeg ik mij af hoe het kwam dat podcasts in Nederland niet echt aanslaan. Hoogopgeleide mensen maken steeds vaker gebruik van techniek  om informatie te verzamelen. Zo zijn e-books op komen zetten en luistert men meer naar luisterboeken. Echter, als ik rondkijk in mijn omgeving zijn er weinig mensen actief bezig met het luisteren naar podcasts. Hoe komt dit? Dat heb ik uitgezocht door onderzoek te doen en 1.381 minuten naar podcasts te luisteren.

De conclusie

Podcasts zullen nooit doorbreken, maar podcasts zijn wel ideaal als je op de hoogte wil blijven van één of enkele onderwerpen.

Het NRC geeft verder de volgende redenen waarom podcasts niet doorbreken.

 • Podcasts gaan niet viral zoals kattenfilmpjes
 • Er is geen goed platform waarop je podcasts kunt luisteren
 • Podcasts vereisen langdurige en volledige aandacht

Mijn bevindingen:

 • Héél véél podcasts hebben matige content, duren veel te lang voor de boodschap die ze willen overbrengen of hebben onderwerpen die mij totaal niet aanspreken.
 • Vooral het aanbod van Nederlandse podcasts stelt zwaar teleur.
 • Het heeft geen zin om op “beste podcasts” of “top 10 podcasts” te zoeken. Waarschijnlijk komen er onderwerpen uit die jou niet interesseren.

Wat is een podcast?

Laat mij dat even voor je Googlen.

Podcast betekenis

Hoe vaak luistert de gemiddelde Nederlander naar een podcast?

Hoe vaak luister jij naar een podcast? Waarschijnlijk niet of nauwelijks. Bij gebrek aan Nederlands onderzoek refereer ik naar Amerikaans onderzoek. In 2017 luisterde 24% van de mensen afgelopen maand naar een podcasts, tegenover 21% in 2016. Op basis van het aanbod in Nederland, het gebrek aan een goed platform en de rondvraag in mijn omgeving denk ik dat het percentage in Nederland eerder lager dan hoger ligt dan in Amerika. Dit beeld wordt overigens bevestigd door podcastmakers zelf.

Hoe ging het?

Tijdens deze maand heb ik 1.381 minuten naar podcasts geluisterd. Dat is iets meer dan 23 uur (de volledige lijst van podcasts vind je hieronder). Ik luisterde naar spannende verhalen, problemen van millennials, muziek, komedie, start-up onderwerpen en zelfhulp guru’s. De meeste onderwerpen waren wel te doen. Helaas waren een aantal onderwerpen zo tergend saai dat ik de podcast niet heb afgeluisterd, zoals bijvoorbeeld Michiel Met en Echt Gebeurd. Daarom denk ik dat je vooral naar een podcasts moet luisteren als je affiniteit hebt met het onderwerp. Anders duurt het vooral erg lang.

Om met een positieve noot af te sluiten. Er is een podcast die mij wel goed bevallen is. Tim Ferriss, auteur van The four hour workweek, heeft met zijn show de nummer 1 ‘business’ podcast. Zijn werk is een absolute aanrader.


Lijst van podcasts

 • Side Hustle School (2x)
 • A16z
 • Freakonomics
 • Ted radio hour
 • Leven zonder stress
 • Leef je mooiste leven
 • Manfred van Doorn
 • Optimal Living Daily
 • Michiel Veenstra
 • Echt gebeurd
 • Sinica
 • This American Life
 • Tim Feriss (5x)
 • Hard with Style
 • Slam FM Mix Marathon
 • Life skills that matter
 • Tony Robbins (2x)
 • Criminal
 • Ted Talk (2x)
 • Dan Carlin
 • NuTech
 • Project Leven Show
 • yCombinator
 • Comedy Central Stand up
 • Dead Ringers